Hoe kom je in contact met je gevoel….

He valt me op dat we ons steeds vaker af vragen hoe we in contact kunnen komen met onze gevoelens en hoe onze emoties te kunnen begrijpen.

Veel mensen weten maar vaag wat ze nu eigenlijk voelen. Het lijkt ook wel comfortabel om een beetje langs je emoties heen te leven. Maar wie bewust aandacht geeft aan dat onbewuste gerommel, merkt dat het oplucht.

Het niet reageren op onaangename emoties of gevoelens lijkt misschien aanlokkelijk, maar: ‘Gevoelens zijn als een telefoon die blijft rinkelen totdat je hem opneemt,’ zo zei de psycholoog Ronald Frederick in zijn boek omarm je emoties.

Ze blijven terugkomen, ze blijven aandacht van ons vragen. Soms komen ze op als een gevoel dat er iets niet klopt , als piekeren of malen, kleine irritaties, onrust, zenuwachtigheid, zweten of andere klachten. En altijd is het van belang ze de ruimte te geven misschien niet in het exacte moment maar later wel. Vertragen is de eerste stap om te gaan ervaren wat er speelt omdat door het vertragen dingen ruimte krijgen en gevoelens meer tijd hebben om zichtbaar te worden. Door mediatie kan je naar binnen en echt inzicht krijgen wat er in je speelt en kun je contact gaan maken met je gevoelens en alle rijkdom daarom heen.